Przepis gotowania

Przepis gotowania

"Kurczak w bułce tartej"

Filety ocieplić w temperaturze pokojowej, przekroić poziomo na pół i lekko rozbić tłuczkiem na desce. Przyprawić solą z dwóch stron, obtoczyć lekko w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor, przez 3 minuty z każdej strony.

Do przygotowania potrawy potrzebne są następujące produkty

• 2 pojedyncze średnie/duże piersi kurczaka (4 kotlety)
• 1 jajko
• sól
• bułka tarta
• mąka 
• olej do smażenia 

 Przepis gotowania

"Ryba w panierce"

Filety rozmrozić, osuszyć i podzielić na połowy. Oprószyć pieprzem i vegetą (ew. przyprawą do ryb). Rozkłócić jajka z wodą. Dodać łyżeczkę vegety. Do miseczki wsypać tartą bułkę. Rybę panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Do przygotowania potrawy potrzebne są następujące produkty:

  • 1 kg filetów z ryby
  • 3 jajka
  • vegeta, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka wody

 

 Przepis gotowania

CHRUPIĄCY KALAFIOR W PANIERCE

Odmiana zwykłego kalafiora .Doskonały dodatek do obiadu ;smakuje na ciepło i na zimno.Dzięki panierce staje się jeszcze bardziej pożywny i chrupiący .Panierkę można zrobić na 2 sposoby: w samym jajku i bułce tartej lub w naleśnikowym gęstym cieście,którą dziś proponuję.Zachęcam do wypróbowania,u nas się sprawdził  w 100%.

Kalafiora podzielić na średniej wielkości różyczki i ugotować w osolonej wodzie all'dente.Odcedzić .Z mleka jajka ,mąki i szczypty soli przygotować ciasto jak na naleśniki ,dodając tyle mąki by było bardziej gęste niż na zwykłe naleśniki.Zanurzać różyczki w cieście i obtaczać w bułce tartej ,smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.Podawać do dań mięsnych lub  jako przystawkę.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 nieduży kalafior
  • sól
  • bułka tarta 
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • kilka łyżek mąki
  • olej do smażenia

Przepis gotowania

"Ser w panierce"

Ser kroimy w plastry ok 3 cm grubości. Do roztrzebanego jaja dodajemy przyprawy, ilość wedle uznania.
Ser obtaczamy na zmiane w jajku i bułce tartej, najlepiej po 3 razy tak aby ser podczas smażenia nie wypłynął na patelnię.

Smażymy na średnio rozgrzanym głębokim oleju. Tak aby ser zdążył się rozpuścić a bułka nie przypaliła za szybko.

Podajemy z frytkami i jakimś sosikiem, najlepiej czosnkowym.
Smacznego

Składniki:

  • bułka tarta (do panierowania)
  • sól [1 szczypta] pieprz [1 szczypta]
  • ser żółty [30 dag] (twardego sera, edamski, gouda)
  • jajka [1 szt.]
  • papryka (przyprawa) [1 szczypta] (ostra)