Przepis gotowania
Przepis gotowania
"Kurczak w bułce tartej"
Filety ocieplić w temperaturze pokojowej, przekroić poziomo na pół i lekko rozbić tłuczkiem na desce. Przyprawić solą z dwóch stron, obtoczyć lekko w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor, przez 3 minuty z każdej strony.
Do przygotowania potrawy potrzebne są następujące produkty
• 2 pojedyncze średnie/duże piersi kurczaka (4 kotlety)
• 1 jajko
• sól
• bułka tarta
• mąka
• olej do smażenia
Przepis gotowania
"Ryba w panierce"
Filety rozmrozić, osuszyć i podzielić na połowy. Oprószyć pieprzem i vegetą (ew. przyprawą do ryb). Rozkłócić jajka z wodą. Dodać łyżeczkę vegety. Do miseczki wsypać tartą bułkę. Rybę panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Do przygotowania potrawy potrzebne są następujące produkty:
- 1 kg filetów z ryby
- 3 jajka
- vegeta, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- 1 łyżka wody
Przepis gotowania
CHRUPIĄCY KALAFIOR W PANIERCE
Odmiana zwykłego kalafiora .Doskonały dodatek do obiadu ;smakuje na ciepło i na zimno.Dzięki panierce staje się jeszcze bardziej pożywny i chrupiący .Panierkę można zrobić na 2 sposoby: w samym jajku i bułce tartej lub w naleśnikowym gęstym cieście,którą dziś proponuję.Zachęcam do wypróbowania,u nas się sprawdził w 100%.
Kalafiora podzielić na średniej wielkości różyczki i ugotować w osolonej wodzie all'dente.Odcedzić .Z mleka jajka ,mąki i szczypty soli przygotować ciasto jak na naleśniki ,dodając tyle mąki by było bardziej gęste niż na zwykłe naleśniki.Zanurzać różyczki w cieście i obtaczać w bułce tartej ,smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.Podawać do dań mięsnych lub jako przystawkę.
Składniki na 4 porcje:
- 1 nieduży kalafior
- sól
- bułka tarta
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- kilka łyżek mąki
- olej do smażenia
Przepis gotowania
"Ser w panierce"
Ser kroimy w plastry ok 3 cm grubości. Do roztrzebanego jaja dodajemy przyprawy, ilość wedle uznania.
Ser obtaczamy na zmiane w jajku i bułce tartej, najlepiej po 3 razy tak aby ser podczas smażenia nie wypłynął na patelnię.
Smażymy na średnio rozgrzanym głębokim oleju. Tak aby ser zdążył się rozpuścić a bułka nie przypaliła za szybko.
Podajemy z frytkami i jakimś sosikiem, najlepiej czosnkowym.
Smacznego
Składniki:
- bułka tarta (do panierowania)
- sól [1 szczypta] pieprz [1 szczypta]
- ser żółty [30 dag] (twardego sera, edamski, gouda)
- jajka [1 szt.]
- papryka (przyprawa) [1 szczypta] (ostra)